Referat fra medlemsmøte i Østfold Rasefjærfeklubb på Sanitetshuset på Borgenhaugen 5.april 2011.

31 medlemmer var til stede på møtet.

Evelyn Svendsen ledet møtet og gikk gjennom en del saker i forbindelse med egg og hønedagen vår på Borgen gård søndag 22.mai. Hun gikk gjennom referatet fra vårt forberedende møte 27.mars.

Vi trenger folk til jobbing både på dugnaden dagen før, lørdag 21.mai fra kl. 14, og på selve dagen. Det ble sendt rundt ei liste der medlemmene kunne skrive seg på den oppgaven de ville være med på.

Det ble også sendt rundt liste for kakebaking og påmelding av hønseraser.

Videre snakket vi en del om Danmarks-turen som skal være første helga i juni. Det var 2 alternative reisedager, og det var stort flertall for å reise torsdag 2.juni (Kristi Himmelfartsdag) i stedet for fredag. Ole Lunde får leid buss fra Nettbuss, og det koster kr.100 pr.mil inkl. diesel. Tillegg for selve reisen blir det det koster tur/retur med ferge/bro Sverige/Danmark.

Styret tar den endelige avgjørelsen om reisemål/program på et snarlig møte.

Dr. Bjødne Eskeland stilte igjen opp hos oss for denne gangen å vise hvordan man gjorde for å få sæd av hanen og befrukte høna med denne. Han besøkte oss 2 ganger i 2009 og holdt foredrag om fjærfeets ernæring og fysiologi og gangen etter om sykdom og utøy på høns. Også den gangen var kunstig befruktning en del av foredraget.

Det var veldig givende og morsomt da Eskeland var hos oss sist, og vi så fram til nok et møte med ham. Han er utrolig kunnskapsrik og inspirerende!

Denne gangen var det altså kunstig befruktning som var emnet, og Eskeland hadde med et par haner og ei høne for å demonstrere dette. Hanen står på høyre lår mens en holder ei hand over beina dens og hanens bryst hviler mot venstre lår som en holder litt høyere enn det andre. En skal ikke holde over vingene. Deretter er det bare å stimulere hanen for å få den til å gi fra seg en porsjon sæd som tas imot i et glass for deretter og bli sugd opp i ei sprøyte. Sprøyter på 2 ml egner seg godt til inseminering. Det er lettest å få sæd av hanen tidlig på dagen.

For å få høna til å ta imot sæden, må også hun stimuleres slik at en får fram egglederen. Deretter sprøytes sæden inn i henne.

Hanesæd er bare holdbar ½ time i romtemperatur. Den dør om temperaturen er under 4 °C. Derimot holder sæden seg svært godt inne i høna, opp til 21 døgn. Sæden kan også fryses, den kan tilsettes en næringsløsning og oppbevares i flytende nitrogen ved -160 °C.

Videre kom Eskeland med en del råd og tips i forbindelse med kyllinger:

-           Egg som ikke er befruktet eller inneholder et dødt foster, vil etter 6-7 dager i rugemaskinen ha en lavere temperatur i den enden som luftblæra er enn i resten av egget. Om en holder tommelen over dette området, vil en kjenne at det er litt kaldere her om det ikke er en levende kylling i egget da denne produserer energi som gir jevn varme til hele egget. Eskeland sa han bare brukte denne metoden, han hadde helt sluttet å lyse eggene i rugemaskinen.

-           En bør ha vanlig romtemperatur i kyllingrommet, ikke høy temperatur her da det kan forårsake oppblomstring av bakterier. Om kyllingene har behov for varme, går de nærmere/under varmekilden.

-           Ikke gjør for ofte rent hos kyllingene. De har behov for å spise sin egen avføring for å få en del vitaminer. Dette kalles koprofagi. Får ikke kyllingene tilgang til egen avføring, kan de få alvorlig vitaminmangel.

-           Et fint fór til kyllinger er en blanding av ris og havregryn tilsatt yoghurt og hardkokt egg (helt i begynnelsen) + litt tran for å få med en del vitaminer.

-           For å forebygge mot innvollsparasitter, er det bra, særlig nå på våren, å strø med kalksteinsmel i utegårder og andre steder der hønene ferdes. Dette tar knekken på larver og egg av parasitter. Middelet kjøpes bl.a. på Felleskjøpet.

Det ble etter lattermildt og trivelig møte, og Eskeland ble ”belønnet” med et krus med klubbens emblem på, det eneste i sitt slag J

Dagens rase var dverg Barnevelder som Line hadde tatt med og viste fram. Hun hadde funnet mye stoff om rasen, bl.a. fortalte hun at hanene var svært flinke til å ta seg av kyllinger, og at de galte svært sjeldent.

Det var som vanlig lekre snitter på bordene laget av Liv Wenche og heller ingen mangel på kake J Utlodning var det også og mange flotte gevinster skiftet eier.

Kirsten Lunde

sekretær

Nyeste kommentarer

15.10 | 15:54

Hei, noen som selger Barnevelder? Ute etter 4 høner og en hane. ...

10.10 | 00:15

Når er neste utstilling ?

30.06 | 19:24

Kan jeg slippe en liten høne inn til nyfødte kyllinger ?? Odd arne

12.01 | 11:22

Javel.